Základní informace o cukru

cukr je přírodní produkt, sladidlo, které je získáváno pomocí 200 let starých tradičních postupů a které se za celou dobu trvání cukrovarnictví a řepařství téměř nezměnily – pouze se zmodernizovaly.

více

     

Cukr je přírodní sladidlo, sladká poživatina, zpravidla označovaná odborně jako potravinářský cukr. Chemicky je to sacharóza, tedy disacharid složený z jedné molekuly glukózy (hroznový cukr) a jedné molekuly fruktózy (ovocný cukr). Chemický vzorec sacharózy je C12H22O11. Schéma výroby cukru najdete zde.

Aktuality

Aktuálně

32. Polní den cukrové řepy a kukuřice - Sloveč 2025

17. 9. 2025

Ve středu 17. září 2025 proběhl ve Slovči 32. Polní den cukrové řepy a kukuřice. Tradiční akci pořádanou ZS Sloveč na pozemcích u Kamilova navštívili i významné osoby cukrovarnického sektoru ČR, a to generální ředitel a předseda představenstva Tereos TTD, a.s. ing. Martin Kolář, Ph.D., předseda SPC Č ing. Šašek, výkonný ředitel SPC Č ing. Křováček, agronomický ředitel Tereos TTD, a.s. ing. Chalupný, ing. Chochola, ing. Paulů z ŘI Semčice, emeritní předseda SPC Č ing. Joudal a další osobnosti.

Přečíst celý článek

Všechny aktuality

Kontakty

Českomoravský cukrovarnický spolek
Podbabská 81/17, 
160 00 Praha 6,
tel: +420 235 350 743
email: sekretariat@cmcs.cz
URL: www.cmcs.cz 

 

 

Kontakty